Az oldal Cookie-kat használ. Engedélyezi ezeket? Adatkezelési tájékoztató

Engedélyezem
Most nem

Nonogram fejtő program - C++, Qt (2016) és Java (2018)

Az ötlet onnan jött, hogy 2016-ban egy újságban találtam egy számomra addig ismeretlen, ám nagyon érdekes rejtvényt. Persze gyakorlatom híján körül-belül a feléig jutottam a megfejtésnek. Utánaolvastam az Interneten, és kiderült hogy ennek igen nagy kultusza van - főleg Japánban, de Magyarországon is rengeteg hobbi-rejtvényes színezi a négyzeteket. Azt is láttam, hogy az általam, manuálisan megfejteni próbált példány az interneten található rejtvényekhez képest igencsak egyszerűnek mondható, a maga 16x16 négyzetével.

Eldöntöttem hát, hogy nem hagyhatom annyiban a dolgot, írtam rá egy programot C++ nyelven, amely az Interneten megtalálható rejtvényeket képes letölteni és megfejteni.

2018-ban egy egyetemi beadandó munkám során a fejtőt átemeltem Java-ba, készítettem neki egy grafikus felhasználói felületet, kiegészítettem egyéb funkciókkal, és optimalizáltam a logikát, így jóval gyorsabb fejtést értem el a C++ verzióhoz képest. Azóta másodpercek alatt fejtem meg a 100x100-as nagyságú rejtvényeket is.

A Java verzió forráskódját innen lehet letölteni, használati útmutató a leírásban. Java futtatói környezet kell hozzá.

A C++ verzió futása